wtorek, 4 stycznia 2011

Makaron z tuńczykiem i serem żółtym

Mam kilka dobrych sprawdzonych przepisów na pyszne i naprawdę proste jedzonko co każdy jest w stanie sporządzić  mam też kilka bardziej skomplikowanych aczkolwiek również przepysznych dań, które mówię Wam będą smakować i możecie sie chwalić serwując je znajomym , żonie na kolację,  mężowi czy dla dzieci szykując.
Wiec zacznijmy od super potrawki z makaronem, po prostu pysznostka J(porcja dla 3-4 osób)
A więc:
Makaronik najlepiej jakieś rurki bądź świderki
Tuńczyk w sosie własnym w kawałkach
Koncentrat pomidorowy-mały słoiczek
Cebula-cała
Ser żółty  tarty – do smaku, próbowałam także z oscypkiem też jest niezły dodaje takiego wyostrzonego smaku serowego jak ktoś lubi polecam oscypki to warto spróbować po prostu  utrzeć oscypka i tak samo jak z serem postępować tzn. w ilości dowolnej tak do smaku dodawać do potrawy.


Po ugotowaniu makaronu najlepiej aby był al dente  (gdyby ktoś nie wiedział co to znaczy lekko twardy), podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę dodajemy tuńczyka i doprawiamy koncentratem, następnie  lekko solimy i pieprzymy do smaku. Gdy wszystko ładnie się poddusi ok. 5-7 minut , mieszamy razem z makaronem w dużym rondlu, może być duża patelnia, każdy wykorzystuje co ma pod ręką… Gdy wszystko się ładnie wymiesza nabierze koloru pomarańczy  to  posypujemy serem żółtym i gotowe.
Życzę smacznego i pozdrawiam.

Mało składników a efekty nieziemskie,
Czas pracy ok. 20 minut
To taki pierwszy mój strzał …

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz